Sp.a-Groen Lier-Koningshooikt stelt krachtlijnen programma voor: Leefbare en autoluwe stad op kindermaat

Een leefbare en autoluwe binnenstad waar kinderen en zwakke weggebruikers centraal staan: de droom die de inwoners van  Lier en Koningshooikt massaal centraal stelden in de recente stadsenquête van sp.a-Groen, vormt tegelijk de kern van het programma waarmee het progressieve kartel naar de kiezer trekt op 14 oktober 2012. Zowel de krachtlijnen van dat programma als de sterke en erg diverse groep van kandidaten die het tijdens de volgende bestuursperiode in praktijk wil omzetten, werden vandaag aan de pers voorgesteld.

Leefbaarheid vormt een sleutelwoord in het programma van sp.a-Groen. De afgelopen bestuursperiode werden grote stappen vooruit gezet in het autoluw maken van de Lierse binnenstad: de klok mag op dat vlak niet worden teruggedraaid, wel integendeel.

De volgende jaren dient het stadsbestuur voluit in te zetten op alternatieven voor het autoverkeer. Sp.a-Groen wil een systeem voor fietsdelen (dat o.a. in Antwerpen een groot succes is) en pleit voor kwalitatieve fietsenparkings in woonwijken met veel rijhuizen en appartementsgebouwen. Het progressieve kartel ijvert enerzijds voor kleinere stadsbussen die bovendien geweerd worden uit de winkelwandelstraat, maar wil die anderzijds ook betaalbaar maken voor iedereen dankzij de invoering van een Lierse mobiliteitspas. Kinderen, senioren en winkelende bezoekers: iedereen moet zich veilig kunnen bewegen in onze stad. De pakkans op overtredingen tegen de voetgangerszone en de zone 30 moet daarom sterk omhoog. Sp.a-Groen eist ook meer, betere en veiligere bus- en fietsverbindingen tussen Lier en Koningshooikt.

Ook nabijheid van allerhande diensten in woonbuurten draagt bij tot een leefbare en autoluwe stad. In nieuwe woonbuurten moeten diverse functies – zoals kinderopvang, buurtwinkels, wijkcomposteren, sportinfrastructuur en andere ontspanningsmogelijkheden –geïntegreerd worden: de ontwikkeling van de site van de normaalschool  biedt voor sp.a-Groen alle kansen voor een sociaal en ecologisch modelproject. Nabijheid beperkt zich overigens niet tot het stadscentrum: sp.a-Groen pleit resoluut voor nieuwe bosaanplanting in Lier (Fort) en Koningshooikt (Brede Zeyp) waardoor wandel- en natuurliefhebbers een kilometerslange autoverplaatsing bespaard blijft. Ook de uitbouw van een volwaardig e-loket kadert in deze visie: een e-loket zorgt immers voor snellere, goedkopere en meer nabije dienstverlening van stad en OCMW richting burgers.

Iedereen wint bij een leefbare stad op kindermaat. Autoluwe binnensteden vormen een aantrekkingspool voor toeristen en bezoekers die voor onze lokale middenstand van groot economisch belang zijn. Jonge gezinnen en tweeverdieners, die via de gemeentebelasting een belangrijke bijdrage leveren aan een financieel gezonde stad, kiezen bewust voor leefbare steden als woonplaats om hun kinderen veilig en kwaliteitsvol op te zien groeien. Ook ondernemers uit de creatieve industrie (cultuurindustrie, ICT enz.) opteren resoluut voor leefbare steden met een groot cultuuraanbod om zich te vestigen, zo tonen tal van onderzoeken aan: een troef die Lier de volgende jaren – o.m. ook door de ontwikkeling van hoogwaardige sportinfrastructuur aan de Hoge Velden en een focus op de vele unieke culturele toonplekken in onze stad in afwachting van de bouw van een nieuw cultuurcentrum – nog meer moet uitspelen. Gezonde stadsfinanciën bieden stad en OCMW tot slot de nodige ruimte om – meer dan vandaag gebeurt – ook sociaal zwakkere gezinnen alle kansen te bieden op een betaalbare en kwaliteitsvolle woning, werk op maat, vrijetijdsparticipatie enz. Daarom bepleiten we o.m. een sociale campus met extra ruimte voor het sociaal restaurant en de sociale kruidenier van vzw Goed Gevoel. En willen we dat onze stad een buddysysteem uitbouwt waardoor elke zorgbehoevende (ouderen, kansarmen, nieuwkomers enz.) kan rekenen op ondersteuning van één of meerdere buurtbewoners voor bijvoorbeeld boodschappen, hulp bij het invullen van formulieren of hulp bij schoolwerk.

Een leefbare stad wordt niet enkel door politici uitgebouwd: ook burgers en verenigingen dienen er voluit mee de schouders onder te zetten. Sp.a-Groen wil hen daartoe ook alle ruimte bieden. Door burgers en verenigingen jaarlijks mee te laten beslissen over een gedeelte van de stadsbegroting. Door hen van bij de prille start tot en met de uitvoering van grote infrastructuur- en andere projecten wezenlijke inspraak te geven over de te maken keuzes. En tot slot door verenigingen ook de komende jaren alle financiële, infrastructurele en logistieke steun te verlenen die ze verdienen voor hun onvervangbare bijdrage aan onze stad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s