Koepeltekst

Groen en sp.a trekken in 2012 samen naar de Lierse kiezer. Voor het eerst vormen we een front. We zijn twee verschillende partijen maar hebben een zelfde toekomstvisie voor onze stad; de krachten bundelen is een voor de hand liggende keuze.

Onze visie op Lier en Koningshooikt is positief en toekomstgericht.
Overal tegen zijn is gemakkelijk, want niets is perfect of goed voor iedereen. Maar doemdenken of blijven jammeren ligt niet in onze aard.
De afgelopen jaren nam het stadsbestuur beslissingen die het uitzicht en de uitstraling van onze stad gaan veranderen. De stad autoluw maken was een moeilijke, maar ambitieuze keuze van het stadsbestuur. Deze was essentieel voor het leefbaar houden van onze stad en het gezellige karakter ervan te vrijwaren.
Door onze kleinschaligheid en afstand van grote steden is er geen sprake van de stresserende drukte die zo typerend is voor metropolen. Tegelijk is Lier als stad groot genoeg om een degelijk aanbod aan cultuur, sport, gastronomie en onderwijs te hebben. Voor elk wat wils. Dit zijn troeven die we willen behouden, versterken en uitdragen. Aan verzuring en verbittering hebben sp.a en Groen geen boodschap.

Onze blik is gericht op de toekomst. De stad is onderhevig aan veranderingen die het zelf niet in de hand heeft. De bevolking neemt toe, vergrijst, er is meer kansarmoede en er zijn grotere mobiliteitsbehoeften. Het is al te gemakkelijk om terug te grijpen naar de beproefde recepten en oude antwoorden, maar deze passen vaak niet meer in een steeds veranderende omgeving.
Toch kan de blik op de toekomst niet zonder een terugblik. Wat is er goed en moet bestendigd worden? Waar moeten we bijsturen? Wat schaffen we beter weer af? Sp.a en Groen durven de huidige legislatuur grondig evalueren en lessen trekken die Lier en Koningshooikt in de toekomst ten goede zullen komen.
We houden de evoluties voor ogen, zien de consequenties voor onze stad in en nemen dan doordachte beslissingen. Dat is het handelsmerk van sp.a en Groen!.

Onze visie op Lier en Koningshooikt is sociaal en duurzaam.
Met sp.a en Groen in het Liers stadsbestuur is een sociaal beleid met oog voor iedereen en eenieders behoeften een zekerheid. Samen zullen we de bakens van het sociaal beleid verzetten. De verdere uitbouw van voorzieningen voor kansengroepen, een aanpak van de toenemende kansarmoede en een woonbeleid dat focust op betaalbare en kwaliteitsvolle woningen voor elke bevolkingsgroep staan bovenaan onze prioriteitenlijst.

Antwoorden op uitdagingen en oplossingen voor problemen moeten duurzaam zijn. Beleid mag niet kortzichtig zijn en moet voortdurend anticiperen op de toekomst. Oplossingen moeten erop gericht zijn om lang mee te gaan.

Het is aangenaam wonen in onze door water dooraderde stad met nog veel groene ruimte. Het wordt een hele uitdaging om het kleinschalige karakter van onze stad te bewaren en geen roofbouw te plegen op de open ruimte die er nog is. Het beantwoorden van nieuwe woonbehoeften en tegelijk een vlotte verkeersdoorstroming voorzien mag niet ten koste gaan van de levenskwaliteit. Sp.a en Groen kiezen voor een verstandig ruimtegebruik met plaats voor vele gebruikers en functies waar iedereen zich thuis voelt.

Sp.a en Groen gaan de Lierse en Hooiktse kiezer tegemoet met een ambitieus project. Lier kan meer, Lier kan beter.

Advertenties

6 thoughts on “Koepeltekst

 1. Het lijkt dat de lokale verkiezingen in Lier volledig in het teken staan van mobiliteit: voor -en tegenstanders van de ‘knip’. Bon, ik hoop dat er nog ruimte is/komt voor andere thema’s zoals het afvalbeleid.
  In bovenstaande tekst wil dit kartel een sociaal en duurzaam Lier nastreven, volledig mee eens! Echter nu concreet. Als appartementsinwoner breng ik netjes mijn afval naar de ondergrondse terminal, telkens 2€ per 60 liter. Ik heb niet de ‘luxe’ voor een groot balkon noch tuin, dus ben genoodzaakt om mijn groenafval mee bij het restafval te doen. Ik betaal dus 0,50€ per lozing aan perfect verteerbaar afval (gemiddeld 1/4 van mijn restafval is groenafval)!
  De stad communiceerde me doodleuk dat ik maar een compostbak moest aankopen. Dat de vriendelijke ambtenaar het ontging dat niet iedereen daar plaats voor heeft, vergeet ik niet.
  Welke oplossingen bieden jullie hiervoor? Voor mij is het simpel: een aparte GFT-ophaling. Dit is de kans voor jullie om de sociale waarde, zoals hierboven beschreven, uit te voeren. Want is het niet echter dat statistisch gezien er meer kansarmen in (kleinere) appartementen leven?
  Mvg.

 2. Beste S.H.,

  In het programma van het kartel sp.a-Groen zal het over veel meer gaan dan de mobiliteit in en om onze stad. Naast het afvalbeleid zullen nog tal van andere thema’s aan bod komen.
  We zijn volop bezig aan het opstellen van het programma. Uw suggestie in verband met GFT-afval zal ik zeker meenemen in onze discussies.

  Indien er nog zaken zijn waarvan u vindt dat ze niet aan de aandacht van het kartel mogen ontsnappen, laat het ons dan zeker weten. We stellen dit erg op prijs.

  Groetjes,
  Katrien

  Katrien Vanhove
  Voorzitter Groen Lier

 3. Het autoluw proberen maken van de stad is zeer positief en de belangrijk om steden terug leefbaar te maken. Bravo. Verder leest deze basistekst zeer algemeen en vaag. Concreet : Lier heft een personenbelasting van 62€ per gezin, ongeacht het inkomen. Zelf heb ik dit jaar ong 20€ (7,9%) gemeentetax via de personenbelasting betaald. Daarop komt een belasting die totaal niet inkomensherverdelend werkt – nochtans het opzet van de personenbelasting – maar integendeel de ongelijkheid bevestigd. Het is ‘maar’ 62€ zegt men op het stadsbestuur, maar gecombineerd met de vele parkeerboetes (door een privébedrijf notabene !) maakt dit Lier een dure plek, zeker voor de kleine beurs. Forfaitaire belastingen zijn zowiezo in het nadeel van de lage inkomens. vg

 4. Beste Mark,

  Bedankt voor je reactie. Het is fijn om te horen dat ook jij, net zoals wij en vele andere Lierenaren, geniet van een autoluwe stad.

  De koepeltekst is inderdaad nog niet concreet genoeg! Momenteel zijn we hard aan het werk om deze koepeltekst te vertalen in een concreet programma voor Lier en Koningshooikt. Je hoort er snel meer over.

  Wat je voorbeeld betreft van de forfaitaire algemene gemeentebelasting kunnen wij helemaal meegaan in je redenering. sp.a en Groen zijn al jaren tegenstander van forfaitaire belastingen, hoe hoog of hoe laag die ook zijn. Een afgewogen fiscaliteit via personenbelasting en opcentiemen aangevuld met specifieke en gedragssturende belastingen (zoals leegstand) is aangewezen. Ook vanuit het kartel sp.a-Groen zijn we momenteel aan het bekijken hoe we in de volgende legislatuur het aantal forfaitaire belastingen in Lier kunnen verminderen. In de moeilijke economische situatie die ook de stadskas van Lier treft moeten we wel op zoek naar een alternatief om deze forfaitaire belastingen te vervangen. Dit kunnen we doen door een stuk te besparen, een betere inning van bepaalde belastingen (zoals deze op leegstand) of eventueel als laatste bijkomende heffingen te voorzien, maar dan inkomensgerelateerd. Raken aan de hoogte van de opcentiemen ligt ook voor sp.a-groen moeilijk omdat we de belastingsdruk voor de Lier- en Hooiktenaars zeker ook niet willen verhogen.

  Hopelijk is dit een voldoende antwoord op je vraag. Steeds beschikbaar voor bijkomende vragen of opmerkingen.

  Jef Van der Wee
  voorzitter sp.a Lier-Koningshooikt

 5. Beste kandidaten van Groen en Sp.a Lier

  Ik wil me aansluiten bij de opmerking van S.H. over het afvalbeleid. Als nieuwe inwoner van Lier, komende van Mortsel en Antwerpen, ben ik verbaasd dat er geen manier is om GFT-afval kwijt te raken. Er zijn geen containers en er is geen ophaaldienst. Voor bewoners van appartementen en kleine huizen is er geen alternatief, want een compostbak is geen optie.

  Het doet me plezier dat er in jullie krachtlijnen wordt gepleit voor “wijkcomposteren”. Hoe gaat dit precies te werk? Ik ben er zeer benieuwd naar.

  Ik wens jullie overigens een succesvolle campagne toe.
  Janus

  • Dag Janus,

   In Lier is er één succesvol voorbeeld van wijkcomposteren, hopelijk komen er meer. In de wijk het Looks (tussen de Netedijk en de Ros Beiaardstraat) is er een plek waar de bewoners van de buurt hun afval van groenten en fruit naartoe kunnen brengen. Het stadsbestuur heeft de nodige infrastructuur (hekwerk, tuinhuis, compostbakken) en werkgerief voorzien. Vanuit de buurt zijn er vrijwilligers die een opleiding kregen en dus zelf verantwoordelijk zijn voor het composteren.

   Het Looks is een buurt die zich perfect leent voor zo’n project. Er zijn heel wat relatief kleine woningen met weinig buitenruimte en dus weinig kansen om zelf GFT-afval te verwerken. Bovendien moet er vanuit de buurt ook het engagement zijn om de daartoe voorziene ruimte goed te onderhouden.

   Neem er zeker eens een kijkje. Bij de Lierse milieudienst kan je nog meer informatie krijgen over wijkcomposteren of composteren in het algemeen.

   Groetjes,
   Katrien Vanhove
   Voorzitter Groen Lier en Koningshooikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s