Een creatieve stad voor creatieve ondernemers

Lier is een al bij al kleine stad, maar wel een stad met een grote lokale middenstand en een aangename, centrale winkelas. Zowel vanuit Lier zelf als vanuit de grote rand rond Lier wordt er veel gewinkeld, geconsumeerd en bezocht in onze stad. Dat zorgt niet alleen voor leven in onze stad, maar ook voor inkomsten: het maakt van Lier een bruisend hart aan de poort van de Kempen. Hoewel ze er sinds kort overduidelijk de vruchten van kunnen plukken, hebben handelaars en winkeliers het door de ingrijpende werken aan de Grote Markt het de afgelopen jaren niet altijd even makkelijk gehad. We beseffen dat en willen hen de volgende legislatuur dan ook maximaal ondersteunen.

Ondernemers uit de creatieve industrie (TV- en reclamemakers, webondernemers enz.) kiezen, volgens tal van onderzoeken, resoluut voor leefbare steden met een groot cultuur- en sportaanbod om zich te vestigen: een troef die Lier – ook door zijn gunstige ligging tussen nabij Antwerpen en Mechelen – nog meer moet uitspelen. Daarom willen we volgende zaken volgende legislatuur prioritair aanpakken:

Startende ondernemers die zich in Lier of Koningshooikt vestigen, worden vrijgesteld van gemeentebelastingen in het eerste jaar na hun oprichting. We bekijken ook de mogelijkheden of dit kan voor bedrijven die Lier als nieuwe uitvalsbasis kiezen voor hun activiteiten om zo ook nieuwe activiteiten aan te trekken.

Eén loket (ook online) voor ondernemers en bovendien één schepen – ondersteund door een ondernemingsambtenaar – die alle bevoegdheden die te maken hebben met ondernemerschap samen behartigt. Want voor ondernemers is het belangrijk dat zij gedurende een langere periode garanties hebben op een duidelijke beleidsstabiliteit. Voor formaliteiten en aanvragen zal vaak een bezoek aan het e-loket volstaan, voor complexere dossiers hebben ze eén aanspreekpunt: de ondernemersambtenaar.

– Lier: hub of creativity! Creativiteit ondersteunen is wat we willen doen. We willen kunstenaars, decorbouwers, reclame- en tv-makers, theaters,  communicatiespecialisten en webondernemers naar Lier halen. Hiervoor creëren we een Creativity Campus. Een campus waar we deze ondernemers kunnen samenbrengen, ondersteunen en hen de nodige faciliteiten geven om hun werk te kunnen doen. In eerste instantie gaan we op zoek naar een plek voor co-working. Dat zijn locaties waar jonge ondernemers en starters kunnen samenkomen en waar ze alle faciliteiten kunnen huren om hun werk aangenamer te maken. Er zijn in Vlaanderen al talrijke steden met zulke plekken. Lier wordt de volgende.

Advertenties

One thought on “Een creatieve stad voor creatieve ondernemers

  1. Pingback: Samen Vooruit – Het programma van sp.a-Groen | Sp.a – Groen Lier en Koningshooikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s