Een droom van een woonstad

De nabijheid van allerhande diensten – zoals kinderopvang, buurtwinkels, wijkcomposteren, sportinfrastructuur en andere ontspanningsmogelijkheden – draagt bij tot een leefbare en autoluwe stad. Een uitdaging voor o.m. de Dungelhoeff- en Sionsite! Maar ook voor de site van de normaalschool in de Berlaarsestraat: die ontwikkeling biedt voor sp.a-Groen alle kansen voor een sociaal en ecologisch modelproject.

Iederéén – jong of oud, met of zonder kinderen, kapitaalkrachtig of niet – verdient een betaalbare en kwalitatieve woning in onze stad:

– Alle nieuwe woonprojecten moeten voor sp.a-Groen naast 20% sociale woningen ook minstens een even hoog percentage aan bescheiden, betaalbare woningen voorzien. Op die manier vinden ook jonge gezinnen en kansengroepen een betaalbare woning in onze stad.

– Bewoners die dat willen, kunnen hun leven lang in eenzelfde buurt wonen: nieuwe woonprojecten moeten daarom een grote diversiteit aan woningen realiseren (van woningen voor kindrijke gezinnen tot seniorenflats).

– Nieuwe woningen dienen bovendien te voldoen aan de veranderende woonnoden van mensen. Zo kunnen er woningen specifiek voor ouderen of mensen met een handicap ingeplant worden. Ook woningen voor kangoeroewonen of cohousing verdienen een plek.

– Lier heeft bij de inplanting of vernieuwing van stadswijken voldoende aandacht voor het behouden of aanleggen van kwaliteitsvolle groene ontmoetingsruimte voor jong en oud. Dat vergt een voldoende strenge groennorm. Die norm legt ook kwaliteitseisen op: het moet niet alleen gaan om groene ruimte, maar ook om kwalitatieve ruimte die actief kan gebruikt worden voor spelen en ontmoeting tussen buren.

– We zetten in op mobiele speelpleinwerking. Begeleid door een aantal monitoren trekt een Pretcamionette of Speelcaravan door de straten van Lier. Kinderen weten op voorhand waar de mobiele speelpleinwerking zich zal bevinden en kunnen gewoon buiten komen spelen..

– Onze woonbuurten verdienen meer respect: we roepen sluikstorten daarom streng een halt toe door doorgedreven controles en hoge boetes.

– Wie kiest voor een woning of appartement in het centrum van de stad weet dat ook feesten, uitgaan en andere vormen van jongerencultuur essentieel deel uitmaken van het leven in een stad. Toch dient de politie de overlast tot redelijke proporties te helpen indijken, onder meer door in de uitgangsbuurt meer dan vandaag zichtbaar en tot voldoende laat in de nacht aanwezig te zijn.

– Sp.a-Groen pleit resoluut voor nieuwe bosaanplanting in Lier (Fort) en Koningshooikt (Brede Zeyp) waardoor wandel- en natuurliefhebbers een kilometerslange autoverplaatsing bespaard blijft. Het netwerk van de trage wegen in en tussen Lier en Koningshooikt wordt bovendien geherwaardeerd, uitgebreid en onderhouden in samenwerking met vrijwilligers.

– Volkstuintjes, maar ook andere creatieve vormen van ‘stadstuinieren’ zijn in volle opmars: een trend die onze stad kan stimuleren. Ook het sociaal restaurant en de sociale kruidenier van vzw Goed Gevoel hebben alle baat bij een eigen moestuin: zo kunnen ze hun klanten niet alleen lekkere, gezonde en goedkope producten aanbieden, maar ook vrijwilligers uit kansengroepen inschakelen voor het telen van het fruit en de groenten.

Advertenties

One thought on “Een droom van een woonstad

  1. Pingback: Samen Vooruit – Het programma van sp.a-Groen | Sp.a – Groen Lier en Koningshooikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s